به گزارش ایسجا؛ همایش بین المللی علمی پژوهشی ورزش زنان روز دوشنبه مورخ ۲۹ بهمن ماه ۱۴۰۳ در آکادمی ملی المپیک برگزار شد. در این همایش، نشست تخصصی رسانه و ورزش زنان با همکاری کمیسیون رسانه کمیته ملی المپیک و انجمن ورزشی نویسان ایران از ساعت ۱۳:۱۵ لغایت ۱۵:۳۰ با حضور دکتر سیدعبدالحمید احمدی مدیر نشست، و دکتر حمید قاسمی، دکتر نازنین راسخ، دکتر فهمیه محمدحسن، دکتر رضا شجیع، دکتر ستاره اسکندری، خانم آزاده پیراکوه، و خانم مهستا اخباری اعضای پنل در سالن شماره دو استاد فارسی آکادمی ملی المپیک تشکیل شد.
دکتر سیدعبدالحمید احمدی رییس کمیسیون رسانه کمیته ملی المپیک و رییس انجمن ورزشی نویسان ایران در سخنرانی آغاز این پنل گفت: برگزاری همایش علمی ورزش زنان فرصت مناسبی برای بازخوانی مسائل و چالشهای ورزش زنان در ایران بود. وی افزود: با توجه به سوابق برگزاری سه همایش با موضوع زن، ورزش، و رسانه در طی سال های گذشته و نقش بسیار موثر رسانه در توسعه ورزش و اهمیت و ضرورت همراهی و تعامل رسانه در فعالیت ها و برنامه های ورزش زنان، پنل نقش و جایگاه رسانه در ورزش زنان ایران با هدف بررسی موانع، چالش ها، و ارائه راهکارها براساس مطالعات و تحقیقات علمی و پژوهشی و تجربیات میدانی توسط صاحب نظران ورزش و رسانه مد نظر قرار گرفت.
احمدی در ادامه سخنان خود با توجه به نتایج پژوهش ها، مهم ترین مسائل و چالشهای ورزش زنان در ایران را شامل موارد زیر دانست:
– محدودیتهای فرهنگی و اجتماعی و برخی نگرشهای فرهنگی که ممکن است زنان را از شرکت در فعالیتهای ورزشی منع کند.
– عدم حمایت کافی از سوی نهادهای دولتی و خصوصی برای توسعه و تشویق زنان به فعالیتهای ورزشی.
– کمبود امکانات ورزشی و فقدان زیرساختهای ورزشی مناسب و سازگار با نیازهای زنان، شامل سالنها و زمینهای ورزشی.
– تبعیض در پرداختها و جوایز و فاصله موجود در حقوق و جوایز ورزشی بین زنان و مردان که موجب کاهش انگیزه و تمایل به شرکت در ورزش می شود.
– کم توجهی یا عدم توجه کافی رسانهها به ورزش زنان و کمبود پوشش خبری و رسانه ای از فعالیتها و موفقیتهای زنان در ورزش.
– مشکلات حقوقی و قوانین و مقررات و برخی قوانین وضع شده که مانع از توسعه و پیشرفت ورزش زنان می شود.
– نقص در آموزش های تخصصی و ضعف در تربیت مربیان حرفه ای و کمبود مربیان آگاه به نیازهای خاص ورزش زنان و ضعف برنامههای بازآموزی در جهت ارتقاء سطح دانش و مهارت مربیان.
– چالشهای روانی و اجتماعی و برخی مشکلات اجتماعی و انتظارات خانوادگی که می تواند بر تمایل زنان به شرکت در فعالیتهای ورزشی تأثیر منفی بگذارد.
– اعمال برخی محدودیت ها در تنوع رشتههای ورزشی که زنان بتوانند در آنها فعالیت کنند.
– موانع قانونی و اعمال محدودیت ها از سوی فدراسیون های بین المللی که ممکن است زنان را از شرکت در مسابقات و رویدادهای بینالمللی بازدارد یا حقوق آنها را نقض کند.
دکتر احمدی در رابطه با ضعف یا عدم توجه کافی رسانهها به ورزش زنان در ایران براساس بررسی ها و مطالعات انجام شده اهم دلایل و عوامل را به شرح زیر بیان کرد:
– نگرش فرهنگی و اجتماعی برخی از رسانهها و روزنامه نگاران که ورزش زنان را چندان مهم یا جذاب نمیدانند.
– محدودیتهای رسانهای در حیطه قوانین و مقررات مربوط به رسانهها که پوشش فعالیتهای ورزشی زنان را محدود یا با چالش مواجه می کند.
– کمبود منابع و بودجه در رسانهها و نبود نیروی انسانی متخصص و زیرساخت کافی برای پوشش همه حوزههای ورزشی، و بهویژه ورزش زنان.
– تمرکز بر ورزش مردان و تمایل بیشتر رسانه ها بر توجه و انعکاس ورزش مردان بهویژه در رشتههای پرطرفدار و تجاری.
– کمبود و حضور کم رنگ و یا بی توجهی به خبرنگاران و روزنامه نگاران زن در تحریریه رسانهها که میتواند منجر به عدم توجه به مسایل و انعکاس مطلوب موفقیتهای ورزش زنان شود.
– کمبود پتانسیلهای اقتصادی و تجاری در ورزش زنان که ممکن است رسانه ها را به این نتیجه برساند که پوشش ورزش زنان جذابیت تجاری و صرفه اقتصادی کمتری دارد.
– دشواری های تبلیغاتی در انعکاس شکستها و تبلیغ پیروزی های ورزشکاران و تیمهای ورزشی زنان.
– فقدان یا ضعف شبکههای اختصاصی و نبود برنامههای رسانه ای ویژه برای پوشش ورزش زنان که باعث میشود فعالیت ها و برنامه های ورزشی این قشر از جامعه نادیده گرفته شود.
– کمبود اطلاعات و آمار و عدم وجود اطلاعات کافی و مستند درباره فعالیتهای ورزشی زنان که می تواند انعکاس و پوشش خبری را دشوارتر کند.
– اعمال سلیقه های شخصی و یا وجود برخی تهدیدها و آسیبها در فضای ورزش زنان که ممکن است مانع از ورود برخی از خبرنگاران زن به این حوزه شود.
در ادامه نشست دکتر حمید قاسمی با عنوان رسانه و برابری جنسیتی در پوشش رویدادهای ورزشی بانوان، دکتر نازنین راسخ با عنوان الگوسازی فرهنگی حجاب در ورزش زنان با تاکید بر نقش رسانه ای حجاب، دکتر رضا شجیع با عنوان آسیب شناسی ساختار حکمرانی ورزش بانوان، دکتر فهیمه محمدحسن با عنوان رسانه ابزاری دیپلماتیک برای بازنمایی هویت زن مسلمان ورزشکار، دکتر ستاره اسکندری با عنوان جایگاه تحول دیجیتال در توسعه و تسهیل سیاست های اوقات فراغت و ورزش زنان در ایران، خانم آزاده پیراکوه با عنوان برابری جنسیتی براساس سیاست های کمیته بین المللی المپیک در حوزه رسانه، و خانم مهستا اخباری با عنوان چالش ها و آسیب شناسی ورزش زنان و موانع فعالیت خبرنگاران ورزشی زن و ارائه راهکارها سخنرانی کردند.
در پایان نشست خانم دکتر فرهادی زاد رئیس همایش و نائب رئیس کمیته ملی المپیک از همکاری و حضور اساتید و شرکت کنندگان در این همایش قدردانی نموده و جمع بندی و بیانیه نشست توسط دکتر احمدی قرائت گردید.